Hvar 21450

life made in Hvar

Išli smo na ribe

Išli smo dić’ mreže sa dvadesetak metara dubine. Po lijepom vremenu i u sred’ ljeta – ovo je jedan od ljepših izleta na kojem sam bila. Veliko plavetnilo uokolo mijenja boju ovisno o dubini mora koje u arhipelagu paklinskih otoka  sa svega par plitkih, svijetlo -plavih metara, pada do preko četrdeset metara dubine. Brojke nam pokazuje elektronička sprava u kokpitu.  Siguran, stabilan brod i tenda koja štiti od hvarskog sunca, dovoljno vode i leda te neumoljiva buka motora,  sve odlični razlozi da šutiš, gledaš i guštaš.

Prva pošta i dizanje prvih par stotina metara zapetljane mreže iz dubine. Brzo to ide našem prijatelju, glasno komentira što vidi da se uhvatilo, veseli se ili razočarava sa svakim novim metrom izvučene mreže. A mi, ostali, zadržavamo dah, slušamo, gledamo. Kad je cijela mreža na krmi, prebiremo dobru ribu od one koju su več druga morska bića napola pojela ili je premala pa ju vraćamo u more. Paziš da se ne ubodeš na koju škarpinu – jer to boli. Paziš da ne pokidaš mrežu. Paziš, a žuriš. Treba što prije baciti mrežu natrag u more i što prije otploviti dalje, po drugu mrežu iz dubine. Vrijeme brzo prolazi, umor radi svoje, brod se ljulja  a uz sve to –  treba biti efektivan.

Plovimo od pošte do pošte, odvajamo dobre, velike ribe i pokoju hobotnicu od manje kvalitetnog ulova. Kašeta se nakon zadnjeg prebiranja poprilično napunila i svi smo zadovoljni. Pogotovo glede na to da žene na brodu navodno donose nesreću.

Hvala Roko.

Image

Škarpina, zapetljana u ribarsku mrežu:

ribanje 041

Roko diže mrežu iz dubina:

ribanje 099

Kašeta puna ulova i leda – da riba ostane svježa do kuhinje.

ribanje 141

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 24, 2013 by in dalmatian food, dalmatian island, Hvar, travel.
%d bloggers like this: