Hvar 21450

life made in Hvar

Manjige

U vrijeme Božića na zimzelenom stablu u isto vrijeme jedni plodovi tek zriju, drugi dozrijevaju i pojavljuju se cvjetovi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Arbutus_unedo

Arbutus unedo je neobična mediteranska biljka čiji su slatki plodovi jestivi – ali u svježem stanju samo u umjerenim količinama. Konzumiranje prevelikih količina zrelih manjiga izaziva probavne smetnje i stanje pijanstva što je bilo poznato i starim Rimljanima. Znanstveni naziv biljke unedo izveden je prema Pliniju od unum tantum edo (jedem samo jedan).

 

Manjiga sadrži C vitamin a koristi se i u kozmetici kao dodatak kremi za njegu lica (omogućuje jednakomjerno tamnjenje kože), jer sprečava nastajanje smeđih pjega na obrazima. Krema je preporučljiva protiv starenja kože, raznih izraslina, nejednakomjerne puti, pjega nastalih od izlaganja suncu, hormonskih poremećaja i sl. Listovi se suše i koriste u narodnoj medicini u obliku raznih čajeva.

Ipak, manjige su najukusnije kad ih “neočekivano ugledaš, ubereš i pojedeš direkt sa stabla” ili kad se netko, ko to zna dobro raditi – potrudi i napravi od njih marmeladu.

 

Advertisements

2 comments on “Manjige

  1. Elle
    April 19, 2016

    What are manjige called in English?

    Like

    • madeinhvar
      April 19, 2016

      Dear Elle, I searched a bit and this is what I found about manjige: https://en.wikipedia.org/wiki/Arbutus
      or the Strawberry tree.
      also somewhere are known as UNEDO – from latin “eat just one”…
      Thanks for reading my blog!
      Have a lovely day
      Iva

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 26, 2011 by in dalmatian food, dalmatian island, Hvar.
%d bloggers like this: