Hvar 21450

life made in Hvar

Sound of summer

Cvrcak Hvar

Manin cvrčak (Cicada orni) znate li kako pjeva? poslušajte na ovom linku: http://www.cicadasong.eu/cicadidae/cicada-orni.html

U Hvaru ih zovemo zrikavci ali oni su ustvrai cvrčci i nepogrešiv su dio mediterana ljeti. Neugledni i neprimjetni na kori bora ovi kukci pjesmom privlače ženku – dakle, samo mužjak cvrčka pjeva, odnosno proizvodi karakterističnu ljetnu pjesmu. Sati i sati serenade ponekad zaglušujuće a najčešće ugodne neodvojiv su ambijentalni začin.Nakon mnogo vike, sparivanje je kratko i mužijak se ponovno vrača pjesmi a majka brizi za odlaganje jaja.

Cvrčci imaju pri dnu zatka cvrčala kao poseban uređaj za bubnjanje. S lijeve i desne strane prvog začanog kolutića napete su im zvučne opne uz koje je tankom tetivom vezan jaki mišić. Brzo stezanje mišića uzrokuje titranje tih opni, a njihov zvuk jako pojačavaju veliki rezonatori na zatku. Mišići se mogu kontrahirati 400 do 500 puta u sekundi.

Ovog sam cvrčka fotografirala u uvali Mlini na otoku Marinkovcu. Najpoznatije uvale na ovom otoku su Stipanska s jedne i Ždrilca s druge strane a dio su Paklinskih otoka koji se protežu ispred grada Hvara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on August 4, 2011 by in dalmatian island, Hvar.
%d bloggers like this: