Hvar 21450

life made in Hvar

o salpama

Bijela riba, laganija, više cijenjena, skuplja: arbun, gavun, gira, kovač ( šampjer)  oslić, lubin, zubatac, lastavica, list, pauk, salpa, špar, ugor, cipal, glavoc, kanjac, kirnja, murina, pic, škrpina, ušata, komarča, ovčica, šarag, trlja(barbun), grdobina…

Od svih nabrojanih najviše diskusije je oko salpe – nju ili voliš ili ne podnosiš. Meni nikako nije draga. Specifičan okus i miris pojačan ovisno o tome da li je ulovljena punog trbuha ili je još bila gladna, oduvijek me odbija.
A evo što kažu znalci: ulovljenu salpu treba odmah očistiti. Naime, kao i kod svih izrazitih biljojeda, nakon ugibanja dolazi do ubrzanog raspadanja sadržaja crijeva pa meso uz trbušnu šupljinu ubrzo poprima karakteristicno gorkast okus. 
Jednako tako prilikom cišcenja treba odstraniti crnu pokožicu s unutrašnje strane trbušne duplje koja tijekom pripreme može zagorciti okolno tkivo, baš kao i žuc kod toplokrvnih životinja.
Oni koji ju vole kažu da salpa ima konzistentno i vrlo ukusno meso. Kosti su krupne i pravilno rasporedene tako da je kod znalaca vrlo tražena i preferiraju ju na gradele.

Nju ili njega – Što mi se uvijek činilo zanimljivo je da je salpa protandricni dvospolac što znaci da prvi dio života provodi kao mužjak, a kasnije se transformira u ženku.

foto by mar Andjelic

 

Ko voli nek izvoli e.. evo i tehnickih podataka: Naraste do 51 centimetar duljine, a bude teška do tri kilograma, što su, naravno, rekordne dimenzije. Prosjecna lovna težina se ipak krece oko 0,15 kg. Salpa ima izduljeno ovalno, tek malo bocno stisnuto tijelo. 
Peraje su osrednje razvijene, no unatoc tome može u trenu razviti iznenadujuce eksplozivnu brzinu. Duž tijela se pružaju jasne zlatnožute prugice po kojima je i dobila jedan od skladnih narodnih naziva zlatopružica. Ostali, manje poznati nazivi za ovu ribu su batej, dricula i bandarda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on October 9, 2010 by in dalmatian food, dalmatian island, Hvar.
%d bloggers like this: