Hvar 21450

life made in Hvar

agava people

Svi otočani moraju biti kao agave.. Bez zezanja.. Previše emocija uključenih u dolaske i odlaske prijatelja, poznanika i ljubavi sa škoja zahtjeva debelu kožu i bodlje, sakrivanje u sebi i zbog sebe. Nema načina da se drage ljude rasporedi na cijelu godinu, da ne dodju svi sezoni, bas onda kad mi svi radimo i nemamo vremena za druženja, za odmor ili za cjelonoćne zabave. Svi na otok dolaze kao plima – nezaustavljivo raste količina ljudi a visoka sezona još nije ni počela. Ovo dugo zagrijavanje, već dva ili tri mjeseca predsezone,  izvuče forcu i ako se ne štediš, ne doziraš – vrlo brzo potrošiš zalihe. Posao, radni dan, obiteljske obveze, sve ono što posjetitelji ostavljaju daleko iza sebe s dolaskom na otok – naša je svakodnevica koju uljepšaju prijatelji ali nas i rastuže jer se ne možemo družiti s njima koliko bi željeli.

Zato ova usporedba sa agavom nije tako čudna – u svojim debelim listovima agava čuva sve što joj treba, bodljama na rubovima i na vrhu brani sebe a opet korjen joj je dubok i raste godinama, uspjeva na najnemogućijim mjestima bez ikakve njege dok u jednom trenu ne pusti prekrasno drvo-cvijet visoko, visoko iznad sebe nakon ćega se osuši. Taj tren maksimalnog rasta, cvjetanja, na otoku možeš doživit sa svakim novim prijateljem kojem se razveseliš kad se iskrca sa vapora.

Stalne smjene, nove energije, nove priće, nove emocije – najbolje brate bit k’o agava, tu i tamo se neko potpiše na list, poneki se i odlomi ali bar sama odabere tren kad će se protegnut nebu pod oblake, rascvjetat i uvenut. Sama svoja majstorica, sebi dovoljna a svima lijepa i višestruko korisna, perfektan ekvilibrij kojem svi težimo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 28, 2010 by in dalmatian island, Hvar.
%d bloggers like this: