Hvar 21450

life made in Hvar

mirokul

Cudo u For

Tijekom 16. stoljeća otok Hvar zadesio je niz katastrofa. U dva je navrata kolera pokosila stanovništvo, eksplodiralo je skladište municije na tvrđavi Španjola iznad grada Hvara, veliki ljudski gubici zabilježeni su i u pučkom ustanku koji je četiri godine trajao na području cijeloga otoka, napad, pljačka i palež  obilježili su i provalu Turaka na otok. Svaka od ovih nesreća događala se i drugdje ali «čudo» koje je tema radio – drame jedino je u običajima preživjelo u narodnoj svijesti i jedino se ono još uvijek obilježava.

Upravo godine 2010. na dan 6. veljače bit će točno 500 godina otkad se «čudo» u Hvaru dogodilo. Na taj se dan slavi sv. Križić, a vjernici se u procesiji gradom Hvarom mole, pjevaju i nose relikvije koje su preživjele pola tisućljeća – drveno raspelo i tkanine na kojima je, vjeruje se, sačuvana krv koja je iz križa kapala.

Procesija nije više tako dramatična kao što je bila u doba «čuda» dok je na otoku bio jak pokret bičevalaca niti se hoda bosih nogu za reklivijama ali utjecaj ovog događaja možemo jasno vidjeti u nešto većoj, masovnijoj i puno napornijoj vjerskoj svečanosti koja se na veliki četvrtak održava na otoku Hvaru, a poznata je pod imenom «Za križem».

U narodu su se sačuvali i napjevi iz tog doba – a priča se upravo pretvara u radio dramu. «Cudo u For» priča je o potlačenoj većini koja je odlučila pobiti bahatu manjinu koja vlada, ali krv koja poteče iz Križića, nad kojim se zavjera kovala, mijenja i odgađa planove o ustanku. Jedan od glavnih zavjerenika od grižnje savjesti gubi razum dok se puk povodi za njegovim riječima i kaje, kažnjava i moli oprost.

Ipak, pučki je ustanak na otoku počeo svega dva mjeseca nakon «čuda», ali se širio iz Staroga Grada, dvadesetak kilometara udaljenog od Hvara i trajao četiri duge i krvave godine.

Cijelo stoljeće nakon završetka ustanka u gradu je Hvaru kao najljepši znak pomirenja otvoreno prvo komunalno – i pučko i plemićko kazalište (1612. godine).

Legenda o «čudu» govori da je djevojka ( kojoj nitko nije zapisao ime) u trenutku kad je otkrila krv na križiću – peglala te se u Hvaru zadržao običaj da na dan sv. Križića i ako ne idete u procesiju i ne pjevate religijske napjeve – barem nipošto ne pegla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 31, 2010 by in cultural tourism, Hvar, projects.
%d bloggers like this: