Gregoda

Jeste li ikada culi za jelo gregadu? U Hvaru je zovu gregoda, po staroj navici da je svako a u stvari – o. Gregoda je jelo ribara koji bi sa sobom na more nosili malo ulja, malo krompira i veliku tecu (lonac). Buduci da bi u ribolovu ostali vise dana njihovo glavno jelo bilo bi u morskoj vodi skuhan krompir i riba koju su ulovili – ali naravno ne najbolji komadi. Skupa bi se jelo na vatri kuhalo pola sata, dodali bi se zacini koje bi ubrali oko sebe i ako bi bilo kruha – objed je pripremljen.

Ponovo su gregadu otkrili gurmani i poceli joj dodavati sve finiju i finiju ribu, razlicite zacine i na kraju mi se dogodilo da sam jela gregadu od jastoga uz pratnju domaceg kruha kao zaista vrhunski pripremljen otočni specijalitet.

Prilazem sliku.

hvarski specijalitet gregoda

One thought on “Gregoda

  1. gregada ili “forska gregoda” je u stvari musaka od ribe? sirotinjska klopa, adanas se od nje radi ccudo. dakle “hvarska musaka”

    srdaccan kanpanilski pozdrav

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s