Hvar 21450

life made in Hvar

mjesec XI

Trenutno je aktualno „ić’ u masline“. Kraj X i poćetak XI mjeseca pripremljene su vreće, kante, dogovori s rodbinom i prijateljima, topla i komotna odjeca, pomno se prati prognoza i uzme koji slobodan dan na poslu odnosno – godišnji a koji put se za poc u berbu maslina na poslu otvori bolovanje.

Ovisno o broju stabala, njihovu položaju i količini ploda, vlasnik ocjeni koliko dana bi moglo potrajat branje i ako se radi o ozbiljnom poslu – nije neobicno platiti radnu snagu, između 150 i 200 kn za osmosatni radni dan.

Posao sam po sebi nije težak, ukoliko ste došli „dat ruku“ prijatelju onda je i zabavno a ukoliko je vrijeme poslužilo – onda je i zadovoljstvo. Ubrano se stavlja u pregaču koju vežete oko struka, ispraznite ju u kantu a nju u vreću.

Stepenice, spretnost pri penjanju na stablo i sunčane naočale su poželjni iako ne i obavezni rekviziti. List masline ima špicaste krajeve, vrlo nezgodne ako ubodu u oko te je i zavoj preko oka jedan od čestih „modnih dodataka“ u ovoj sezoni. Slomljenih i natučenih kostiju također se vidi pogotovo ako je kišilo u dane berbe.

Obavezna oprema je ručak, obično meso na gradele i koja čaša vina ili bevande. Za neke su “masline” gnjavaza, za druge opet idealan aktivni odmor u prirodi.

olive u staklenci

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 16, 2009 by in cultural tourism, dalmatian island, Hvar, travel and tagged .
%d bloggers like this: